Ode aan de 3 B’s

En toen was het zo ver. De zon. Inmiddels gehard door de lage temperaturen was het schijnsel verwarmend. Ik baande mij een weg door een menigte van zondaagse kooplustigen en slikte een verwensing in toen een der zondaren plotseling voor mijn neus stilstond. Stop. Slik. En verder naar Savannah Bay.

Ik kon bijna niet geloven dat dit alweer de laatste van het seizoen was. Het laatste Boek van het eerste seizoen van GfG does Books. En wat een geweldig boekenseizoen was het! We hebben kennisgemaakt met een tweetal koelbloedige moordenaars. En niet te vergeten de aan AIDS-lijdende Richard en de drie vrouwen in zijn leven. We werden meegezogen in de lesbische relatie tussen Carol en Therese en kwamen weer een beetje tot rust bij Idgie en Ruth in the Whistle Stop Cafe. En nu? En nu is daar de wereld van Alide en Kosta. Herken je de omschrijvingen? Niet. Vooruit dan! We lazen: In Cold Blood (1966, Truman Capote), The Hours (1998, Michael Cunningham), The Price of Salt (1952, Patricia Highsmith), Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe (1987, Fannie Flagg) en Eenzaam avontuur (1948, Anna Blaman).

Met het genot van de zon en bijna alle stoelen van Savannah Bay gingen wij outdoors voor de Bespreking van Anna Blaman’s Eenzaam avontuur. De kelen werden gesmeerd met koffie, thee en tompoucen om vervolgens een klassieker van de Nederlandse literatuur te kunnen doorgronden. Waar gaat dat eenzame avontuur nu over? Over de breuk tussen de schrijver Bart Kosta en zijn vrouw Alide. Wat is er zo bijzonder aan? Het verhaal gaat natuurlijk over veel meer dan de breuk alleen. Je zult laag na laag ontdekken, soms de weg kwijt raken en misschien een verwensing hier en daar. Een tip: houd Langoureus verlangen (2010) bij de hand. In de bundel vertellen bekende schrijfsters over Anna Blaman én er is een aardige biografie in opgenomen die zeker zal helpen om de verschillende lagen te ontwaren zoals de lesbische liefde die het beschrijft, maar ook de macht van erotiek. Eenzaam avontuur is geen makkelijk boek. Je moet er voor willen werken en soms zul je moeten worstelen maar het zal de moeite waard zijn. Uiteindelijk.

@gfgdoesbooks zegt Bedankt. We zijn blij met dit eerste seizoen waarin we prachtige boeken hebben besproken met een wisselende groep en daardoor weer veel leuke en gezellige mensen hebben leren kennen. Dank jullie wel voor jullie bijdrage aan het succes van de leesclub en tot het tweede seizoen!

Wacht even? Wat zeg je nu? Wil jij ook meedoen? Dat kan! @indyswhip en @pinkterestu2 gaan door met @gfgdoesbooks. Het tweede seizoen trappen we af op 22 september met The Teahouse Fire (2006, Ellis Avery) en op 10 november zullen we The Color Purple (1982, Alice Walker) bespreken. Wat je moet doen? Gewoon even hier aanmelden.

Tot 22 september!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s